Полицијски службеници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево, уз асистенцију Службе за послове са странцима БиХ у мигрантском кампу у Блажују пронашли су 17 лица за које су постојали подаци да су починиоци кривичних дјела у Босни и Херцеговини и земљама у окружењу, те су исти предати у надлежност Службе за послове са странцима БиХ.

Дана 23.01.2021. године, у времену од 05.30 до 09.00 сати, полицијски службеници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево, уз асистенцију Службе за послове са странцима БиХ, проводили су мјере и радње из своје надлежности приликом реализације оперативне акције кодног назива “БЛАЖУЈ” 21. У истој је учествовало 340 полицијских службеника Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево и 13 службеника Службе за послове са странцима БиХ Теренски уред Сарајево.

Планске активности проведене су по наредби за претресање издатој од стране Опћинског суда у Сарајеву, под надзором Кантоналног тужилаштава Кантона Сарајево, сходно оперативном плану Сектора крминалистичке полиције у привременом прихватном центру „Блажуј” који се налази на адреси улица Каменолом број 20 опћина Илиџа, гдје је том приликом извршен претрес одређених објеката у кампу и безбједносно интересантних лица.

У истој је учествовало 340 полицијских службеника Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево и 13 службеника Службе за послове са странцима БиХ Теренски уред Сарајево.

Приликом претреса објекта који користе мигранти у наведеном кампу „Блажуј”, затечено је око 3000 (три хиљаде) лица – миграната, који су прегледани и претрешени у складу са наредбом за претресање и прописаним полицијским овластима, гдје су тражена безбједносно-интересантна лица, као и предмети који се могу довести везу са извршењем кривичних дјела.

Том приликом безбједносно-интересантна лица премјештена су у Имиграциони центар Службе за послове са странцима, након чега ће над истима бити извршена криминалистичка обрада и изречене мјере протјериванаја у земље поријекла.

Приликом проведбе наведених активности, у близини објеката који су претресани пронађени су одбачени предмети који су погодни за наношење тјелесних повреда (дрвене полуге, металне полуге, одвијачи, маказе, скалпели, кухињски ножеви и сл.), а који се доводе у везу са недавним нападом на полицијске службенике.