Мостар је данас први пут био домаћин молитвеног доручка за југоисточну Европу, по узору на традиционални догађај који се у Вашингтону организује скоро седам деценија, а присуствовали су амерички конгресмени Роберт Андерхолт и Џон Молнар.

Иако уз ограничени број учесника, то је био први молитвени доручак у свијету од почетка пандемије коронавируса којем су учесници физички присустовали.

Републикански конгресмен Андерхолт рекао је да је јако задовољан тиме што је молитвени доручак за овај дио Европе одржан у Мостару, истакавши да је окупљање из региона Балкана важно.

Андерхолт је истакао да су “људи одлучили да се окупе и оставе разлике по страни како би регион кренуо напријед”.

“Знам да постоји јако пуно препрека, али сам врло оптимистичан да регион може ићи заједно с циљем ЕУ и свакако НАТО-а. То је јако важно. Морамо радити заједно поред међусобних разлика”, поручио је Анделхорт.

Координатор молитвеног доручка у Бриселу Карлтон Дил нагласио је да се овакви догађаји организују широм свијета, у Вашингтону, Бриселу, Африци, Латинској Америци, многим земљама у Европи.

“Овај скуп шаље јако позитивну поруку – поруку међусобног уважавања и поштовања”, истакао је Дил.

Предсједник Организационог одбора молитвеног доручка у Мостару Далибор Милош навео је да ово није политички, већ скуп добрих људи који дијеле заједничке вриједности.

“Сви они су дошли у Мостар баш за вријеме пандемије да дају подстицај и Мостару и БиХ да пробамо изаћи из овог неког сивила и да кренемо даље”, додоа је Милош.

Он је молитвени доручак оцијенио успјешним, наводећи да су учесници имали поздравне говоре из Бундестага и из Хрватског сабора.

“Само уз поштовање и уважавање можемо даље, без тога нема суживота. Порука овога скупа је међусобно уважавање и поштовање”, поручио је Милош.

На Молитвеном доручку у Мостару уз америчке конгресмене били су и чланови парламената ЕУ, Србије, Албаније, Румуније, вјерски званичници и истакнути привредници.

За госте је организован и обилазак туристичких знаменитости Мостара и Херцеговине.