У склопу Међународне културне манифестације “Мостарско љето 2020”, данас је у просторијама Центра за културу Мостару уприличена изложба “Необјављене карикатуре Зуке Џумхура”, коју су приредили Бењамин Мушиновић и Мухамед Крњић.

У оквиру изложбе приказано је 30 објављених, појединачних карикатура, те 30 необјављених карикатура Зулфикара Зуке Џумхура. Осим тога, изложено је и додатних 500 такође објављених карикатура, које се налазе сврстане у пет албума.

Сама изложба настала је захваљујући Зукином пријатељу и колекционару Сафету Хебибовићу, који је Народном универзитету у Коњицу, његовој пословној јединици Завичајном музеју, у склопу кога се налази и Зукина родна кућа, поклонио више од 500 копираних и 30 необјављених карикатура.

“Једне прилике у мотелу Коњиц сам срео Зуку како црта карикатуре. У разговору с њим сам сазнао да их има још и да су припремљене за неког ко се није јавио на вријеме, а да се нису стигле објавити ни у новинама те су остале у архиви. Ја сам узео те карикатуре, копирао их и њему вратио оргинале, те их почео касније скупљати по издањима Политике, Ослобођења итд. Касније сам их поклонио Завичајном музеју Коњиц, тако сви посјетиоци у родној кући Зуке Џумхура могу погледати више од 500 карикатура”, испричао је овај страствени колекционар из Коњица, који посљедњих 40 година прикупља архивску грађу о свом родном граду.

Иначе, изложба “Зукине карикатуре” прва је изложба карикатура настала на овим просторима након смрти Зулфикара Зуке Џумхура 1989. године. Свој првенац имала је у Коњицу 2013. године.

Зулфикар Зуко Џумхур био је босанскохерцеговачки путописац, сликар и карикатуриста.

Сарађивао је као карикатуриста и илустратор у Јежу, Борби, Ветрењачи, Политици, Ослобођењу, ревији Данас, НИН-у као стални сарадник и уредник.