Музички центар Павароти отворио је вечерас у Мостару свој први “МиксАрт Фестивал” који ће у два дана трајања објединити ликовну, филмску и музичку умјетност.

Фестивал ће окупити неке од најбољих умјетника регије који ће представити своје стваралаштво, циљајући заједно с организаторима фестивала да створе и оснаже умјетничку сцену и урбанизирају локалну културу.

“Умјетност је, као глобални, планетарно прихваћени језик, најуниверзалнији комуникацијски медиј међу људима. Циљ МиксАрт Фестивала је да прије свега потакне интерес за културу и универзалне људске вриједности”, истичу организатори.

Фестивал је у филмском дијелу отворио филм “Зашто мама вазда плаче”, младе Мостарке Кармен Обрдаљ. Филм прати Ену, која открива љубавна писма својих родитеља. Дописивање је трајало док су били раздвојени у рату, на најбезнаднијем мјесту на свијету – зараћеној Босни и Херцеговини. Ена се путовањем у Град из дјетињства, Пустоград, присјећа скоро немогуће љубави њених родитеља. Филм је добио награду за најбољу режију на Либурниа филм фестивалу у Опатији, али је такођер проглашен и најбољим документарним филмом на Стар Филм Фесту у Сиску. Осим тога, на Либурниа филм фестивалу награђен је и за најбољу монтажу, а коју је радио Александар Јурић.

У филмском дијелу фестивала приказат ће се и два анимирана филма, од којих је један награђени анимирани филм Алете Рајич. Ова млада босанскохерцеговачка ауторица ауторским остварењем “Природни одабир” однијела је награду стручног жирија на овогодишњем међународном Фестивалу анимираног филма “Бања Лука 2019.” у категорији 2Д анимација. Филм је на самим почецима свог фестивалског живота и судећи по досадашњем интересу свјетских фестивала и реакцијама публике очекује се још оваквих признања.

Други анимирани филм, наслова “Острво” потписује Ирац, Рори Бирн. Ријеч је о остварењу из прошле године, у којем младић, схрван тугом, покушава савладати све препреке и освојити један напуштени оток.

У оквиру МиxАрт Феста приказат ће се и играни филм “Шихта”, аутора Дамира Марковине, из 2019. године. Филм се бави радним даном у животу глумице Ане Бегић Тахири у предбожићном Загребу. Нарација прати Ану кроз свакодневне обавезе, наступе и интеракције, биљежећи њезине ритуале и нудећи неометан поглед у стварни живот једне глумице, лишен помпе селебрити-културе.

У склопу Фестивала, у музичком дијелу програма, представит ће се урбани израз који доноси мостарски бенд ‘Лијеп, љепши, најљепши’. Овај бенд приказује нови мостарски мејнстрим. Такођер свој нови албум “Смол Сонгс” ће представити и Мишко Церкас, Енглез украјинског поријекла који тренутно живи у Мостару.

У дијелу фестивала намијењеном ликовној умјетности, представит ће се два аутора заједничком изложбом “Мој сан, његова јава”, Тајме Гузин и Игора Хајдархоџића.

Фестивал полуотвореног је карактера и због мјера предострожности окупља ограничену публику. Улаз на Фестивал који омогућен је искључиво уз позивнице, али организатори се надају како ће већ сљедећи МиксАрт бити у потпуности јаван и отворен за све заинтересиране.

Први “МиксАрт Фестивал” подржали су Федерално министарство културе и спорта, Фондација за музичке, сценске и ликовне умјетности Сарајево, Град Мостар и Мостар Рок Скул.