Министарство развоја, предузетништва и занатства Федерације БиХ потписат ће данас у Мостару уговоре са 81 правним субјектом с подручја Федерације БиХ у оквиру грант програма “Јачање конкурентности малих и средњих предузећа” за ову годину, у укупном износу од 2.382.436 КМ.

Влада ФБиХ је обезбиједила средства за реализацију овог програма складу с потписаним споразумом са Свјетском банком, а у оквиру Пројекта опоравка и подршке фирмама, односно, пословним субјектима у БиХ.

Овим пројектом биће унапријеђене способности фирми да се прилагоде и иновирају свој пословни модел како би се тржишно прилагодиле током пост пандемијског периода.

Програмом се пружа подршка малим и средњим предузећима, утврђеним Законом о подстицању развоја мале привреде ФБиХ и Законом о занатству и сродним дјелатностима, а који дјелују у областима прерађивачке индустрије како би реализовали инвестиције усмјерене ка технолошком унапређењу, односно увели дигитализована рјешења у производњи и унаприједили дигитализовани приступ тржишту.

На јавни конкурс за избор корисника грант програма “Јачање конкурентности малих и средњих предузећа” за ову годину поднесена је 291 пројектна пријава.

Од 81 успјешно оцјењеног пројекта, 21 пројекат припада области металопрераде, по 15 из области дрвопрераде и производње прехрамбених производа, те производње производа од пластичних маса, девет из области обраде текстила, обуће и коже, пет из области производње осталих неметалних минералних грађевинских материјала и један из области производње електричне опреме.

Укупна вриједност одобрених пројеката износи 8.359.123 КМ, од чега су мала и средња предузећа обезбиједила властито суфинансирање од 5.976.686 КМ.

Реализацијом пројеката, чији је рок имплементације до десет мјесеци, планирано је запошљавање 263 радника.