Демонстранти против војног удара у Мјанмару наставили су данас протесте којима траже обнављање демократије, дан након што су безбједносне снаге убиле више од 100 људи.

Јучерашњи дан однио је највише живота од почетка масовних протеста 1. фебруара када је војска извела државни удар и ухапсила чланове дотадашње владе.

Протести су и данас организовани широм земље, а безбједносне снаге су понегдје примјењивале силу.

Јуче је широм земље убијено најмање 114 особа, укључујући неколико дјеце, а од почетка протеста убијено је укупно више од 420 људи.

Државни удар је поништио тековине вишегодишњег напретка Мјанмара ка демократији послије пет деценија војне власти и довео земљу у фокус међународне пажње.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да је шокиран убиствима цивила и додао да је “војна репресија неприхватљива” и да захтијева “чврст, јединствен и одлучан међународни одговор”.

Државни секретар САД Ентони Блинкен навео је да је Вашингтон “ужаснут крвопролићем које су починиле безбједносне снаге” и да оно “показује да ће војна хунта жртвовати животе људи како би служила неколицини”.

Начелници генералштабова 12 земаља, међу којима су САД, Велика Британија и Њемачка, осудили су у заједничкој изјави употребу силе против ненаоружаних људи.