У Напуљу, у Италији, почео је састанак министара околиша, климе и енергетике земаља групе Г20.

Министри земаља групе Г20 те представници организација окупили су се у Напуљу како би разговарали и трагали за рјешењима о низу питања, између осталих, губитку биоразноликости, загађености, деградацији земљишта, дезертификацији, неодрживом кориштењу воде и других природних ресурса.

Првог дана Министарског састанка одржаног у Краљевској палати (Палаззо Реале) званице је дочекао министар еколошке транзиције Роберто Цинголани.

Цинголани је одржао уводно обраћање у оквиру дводневног састанка.

Том приликом је указао на значај улоге околиша.

”Овај састанак се одржава у вријеме и условима када је потребно срчано, заједничко и хитно глобално дјеловање“, мишљења је Цинголани.

Сматра и како је немогуће игнорирати научне показатеље извјештаја у вези климатских промјена.

“Трагичне метеоролошке појаве којима свједочимо посљедњих дана и мјесеци указују на озбиљне проблем нашег климатског система”, упозорио је Цинголани.

Истакао је како то важи и за екосистеме те биоразноликост.

Талијански министар је додао како се и пандемија коронавируса одразила на заједнице и економе, те да је потребно заједничким снагама борити се против посљедица пандемије, али и климатских изазова.

На дводневном састанку учесници ће разговарати о међународним активностима и одрживим политикама на заштити околиша.

Учесници ће се окупити и сутра како би разговарали о борби против климатских промјена, развоју заједничке визије када је у питању енергетика те јачању сарадње.

Састанцима присуствује и турска делегација коју предводи министар околиша и урбанизма те земље Мурат Курум.

У Напуљу је због састанка групе Г20 распоређено око 2.200 припадника снага сигурности. Очекује се да ће током дана на неколико локација доћи до протеста.

Талијански медији извијестили су како је група активиста у јутарњим сатима блокирала раскрсницу на цести А3, на истоку града.

Демонстранти сматрају како се земље Г20 групе понашају дволично и да штите интересе мултинационалних компанија.​​​​​​​