У студентском павиљону на Бјелавама у наредна 24 сата биће оспособљен простор за привремени изолаториј Кантона Сарајево, саопштено је из кантоналне Владе.

На састанку предсједника Владе Кантона Сарајево Марија Ненадића са представницима здравствених установа , те кантоналног Министарства здравства, Кризног штаба Министарства здравства, Завода за јавно здравство и Студентског центра, договорено је да ће у овом изолаторију бити смјештени пацијенти обољели од коронавируса са средње тешком и лакшом клиничком сликом.

“Ријеч је о привременом изолаторију који ће бити у функцији док се у кругу Опште болнице не реконструише објекат некадашње гарнизонске амбуланте у којем ће бити смјештен изолаториј Кантона, капацитета око 100 особа, а који ће се у наредних мјесец и по успоставити уз помоћ и подршку УНДП-а”, истакнуто је у саопштењу.

На састанку је договорено да ће се на нивоу Кантона организовати подршка раду овог изолаторија, тако што ће бити формирани медицински тимови предвођени љекарима који ће бити кључна карика у његовом функционисању, те пружати здравствену заштиту обољелим пацијентима.

“С циљем што скоријег стављања у функцију поменутог изолаториј а, потребно је, осим успостављања стручних тимова медицинског особља, пружити и друге неопходне логистике за његово функционисање као што су исхрана, заштитна средства, организација прања рубља, одлагања отпада и друго, а што ће у што краћем року, у сарадњи са надлежним јавноздравственим установама у Кантону Сарајево, координисати Кризни штаб Министарства здравства”, наведено је у саопштењу.

Кризни штаб је задужен да координира све наведене активности око успостављања изолаторијума и да обавијести Владу Кантона Сарајево и надлежне здравствене установе о реализовању преузетих обавеза и почетку рада изолаторија.