Удружење послодаваца Федерације Босне и Херцеговине иницирало је састанак с представницима Владе Федерације БиХ и ЈП Електропривреда БиХ о цијенама електричне енергије које су крајњим купцима који се снабдијевају у оквиру тржишног снабдијевања понуђене од стране ЈП Електропривреда за 2020. годину.

На састанку је договорено је да ће ЈП Електропривреда БиХ, као друштвено одговорна компанија изнаћи могућност да у складу с методологијом смањи цијене електричне енергије које нуди својим купцима за 2020. годину и на тај начин заштити бх. привреду од негативних утицаја које би имало повећање цијене електричне енергије на крајње купце.

На састанку је затражено да се евентуално смањење цијене које би се извршило примјени и на купце који су већ потписали уговоре о снабдијевању за 2020. годину, а у циљу недискриминаторног приступа према свим купцима електричне енергије које снабдијева ЈП Електропривреда БиХ.

“Смањење цијене ће се извршити на начин да се направи корекција улазног параметра који утиче на цијену тржишног снабдијевања на начин да се он смањи за један еуро по мегават сату. У циљу недискриминаторног приступа према купцима који су претходно закључили уговоре о снабдијевању за период 1. јануара – 31. децембра 2020. године извршит ће се анексирање закључених уговора у сврху примјене корекције улазног параметра за један еуро по мегават сату. На основу ових цијена ће се припремити План пословања ЈП Електропривреда БиХ за 2020. годину који ће бити упућен Надзорном одбору и Влади ФБиХ на усвајање”, наводи се у допису.

Из Удружења послодаваца ФБиХ поздравили су договор постигнут на састанку с представницима Владе ФБиХ и ЈП Електропривреде БиХ.

“Захваљујемо представницима Владе ФБиХ и наше чланице ЈП ЕПБиХ на уложеном труду да у наредној години не буде најављеног значајног увећања цијене електричне енергије за привредне потрошаче. До благог раста цијена електричне енергије ће доћи, али оно неће бити у оном омјеру који је претходно био најављен из ЕПБиХ“, истичу из УПФБиХ.

Оваква одлука ЈП Електропривреда БиХ да смањи цијену, односно, усвајањем исте кроз план пословања ЈП Електропривреда БиХ за 2020. годину од стране Владе ФБиХ, показује да су Влада ФБиХ и ЈП Електропривреда БиХ спремне пронаћи баланс између потребе за стабилношћу и дугорочном одрживошћу пословања ЕП БиХ и концерна ЕПБиХ, с једне стране и потреба да се грађанима и привредним субјектима осигура приступачно и стабилно снабдијевање електричном енергијом с друге стране.

“Удружење послодаваца ФБиХ је показало да се као и прошле године успјело изборити да заштити своје чланице од наглог повећања цијене електричне енергије. Као Удружење које окупља 22.000 пословних субјеката у ФБиХ сматрамо да се питање повећања цијена електричне енергије мора рјешавати дугорочно, на начин да у наредним годинама у децембру немамо опет нове преговоре и разговоре око смањења најављених цијена. Позивамо Владу Федерације БиХ и Министарство енергетике, рударства и индустрије да системски приступе рјешавању питања цијена електричне енергије за привреду. Јер, електрична енергија није само роба, она је ресурс чија дугорочно стабилна цијена значајно може допринијети повећању конкурентности, расту и развоју бх. привреде. Електрична енергија је за већину производних компанија једна од најзначајнијих улазних компоненти производње и свако повећање негативно утиче на конкурентност наших компанија и државе у цјелини. Истовремено, због повећања цијена електричне енергије произвођачи и пружатељи услуга су најчешће присиљени повећавати цијене својих производа и услуга, што највише осјете грађани”, наглашавају из УПФБиХ.