Суђење у предмету “Фадил Новалић и други” у вези с набавком 100 респиратора, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите (ФУЦЗ) из Кине увезла компанија “Сребрена малина”, настављено је данас у Суду БиХ саслушањем двије свjедокиње оптужбе.

Свједокиња Аида Чорбег, анестезиологиња запослена у болници у Травнику, испитана је на околности комуникације са Новалићевом секретарицом Бахром Джаком, а у контексту понуда које су јој предочене те квалитетом различитих типова респиратора.

Испричала је како јој је Джака комшиница и пријатељица с којом се познаје седам-осам година те да јој је познато да Джака ради у Кабинету федералног премијера. Одговарајући на упите тужитеља Мирзе Хукељића, свједокиња је у директоном испитивању потврдила да је Джака контактирала телефоном, тражећи од ње мишљење о одређеним понудама респиратора.

Присјетила се да је први такав контакт услиједио 1. априла 2020. године, рекавши да јој је је било драго да може помоћи с обзиром на знање и искуство које посједује, те наводећи да је након телефонског позива услиједила комуникација путем вибера и е-маила, укључујући и фотографије одређених апарата.

Свједокиња је казала да се при оцјени респиратора искључиво руководила техничким спецификацијама, односно оним што одређена врста апарата нуди, укључујући модусе који се могу користити у јединицама интензивне његе, односно у третману цовид пацијената.

У том контексту је казала како је похвалила апарат марке “Бореј – 3.000”, сугерирајући те да треба ићи у том правцу, те да је дала позитивно мишљење за још један апарат, као и да се негативно изјаснила у вези с два транспортна респиратора чије су јој понуде предочене.

Свједокиња је казала и да јој у то вријеме ништа није било познато у вези с респираторима АЦМ812А, који су обухваћени оптужницом, те да је о њима сазнала из медија, око мјесец дана након споменутих дешавања.

У унакрсном испитивању, одговарајући на упит Новалићеве адвокатице Васвије Видовић, свједокиња Чорбег је навела да је у споменутој комуникацији сугерирала, односно предочила називе фирми које се баве увозом/набавком и сервисирањем медицинске опреме.

На додатни упит у вези са сазнањима о кретању на свјетском тржишту у то вријеме, свједокиња је одговорила одрично, рекавши да о томе није знала из прве руке, али да је из медија чула да је “трка за респираторима”. Додала је и да није знала да је у то вријеме била на снази забрана извоза из Европске уније и Сједињених Држава.

Свједокиња Шеила Циловић-Лагарија, стручна сарадница у Заводу за јавно здравство Федерације БиХ, описала је на који начин је сачињена анализа стања медицинске опреме и потреба за медицинске установе на подручју Федерације БиХ.

Појаснила је како је то иницирао директор Завода Давор Пехар, те да је на том плану био ангажиран тим који је прикупио податке с терена посредством кантоналних завода за јавно здравство.

Описала је, такођер, начин комуникације у том процесу, наводећи да је све рађено у складу са Законом о евиденцији у области здравства, укључујући кориштење одговарајућих образаца (образац бр. 7).

Свједокиња је подсјетила да је анализа прикупљених података трајала око пет дана те да је план у којем су исказане потребе достављен директору Пехару, који је то прослиједио на усвајање Кризном штабу Федерације БиХ.

Осим премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, оптужени су суспендовани директор ФУЦЗ-а Фахрудин Солак и власник фирме “Сребрена малина” Фикрет Хоџић, као и федерална министрица финансија Јелка Милићевић.

Новалић, Солак и Хоџић се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевић се терети за несавјестан рад у служби.

Иначе, суђење у овом предмету је у фази доказног поступка, а поред данас саслушаних свједока, до сада су свједочили – Бахра Джака, Новалићева секретарица, тадашњи директор Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин, генерална директорица КЦУС-а Себија Изетбеговић и директор фирме Цубицус Денис Ђулалић.

Наставак суђења заказан је за 21. април, када би требали бити саслушани директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Давор Пехар и чланица Кризног штаба Федерације БиХ Марина Бера.