Епидемиолошка ситуација у Европи је на неким мјестима лоша, а на неким је боља, па су тако неке земље ублажиле рестрикције, док су друге пооштриле прописе, јавља “Јуроњуз”.

У Енглеској су отворене школе, а трговине у већем броју почеле су да раде данас и у Њемачкој.

Међутим у Финској и Мађарској уведене су нове рестрикције, а у Холандији се очекује наставак актуелних мјера.

Повратак око два милиона ученика у школе у Енглеској услиједио је након двомјесечне блокаде и ово је кључни корак у плану британске Владе да постепено изведе земљу из треће блокаде.

Захваљујући програму вакцинације у оквиру којег је 22 милиона људи вакцинисано првом дозом, Влада је саопштила да ће од 29. марта до шест људи моћи да се састану на отвореном. Пабови, ресторани и неке продавнице отварају се 12. априла.

У Њемачкој, књижаре, цвјећари и школе вожње сада поново дочекују купце и клијенте широм земље.

Међутим, многи људи жале се на спор процес вакцинације, јер је само пет одсто становништва примило прву дозу вакцине. У исто вријеме негативне емоције према рестриктивним мјерама су у порасту.

У Грчкој, незадовољство је довело до сукоба јуче између полиције и становника предграђа Атине. Полиција је употријебила сузавац да растјера око 500 људи који су се окупили касно синоћ на локалном тргу да протестују због ранијег инцидента.

На друштвеним мрежама појавио се снимак на коме се види како полиција туче младића палицом. Полиција је саопштила да их је напала група од око 30 младића.

Неаздовољство па и бијес јавности натјерале су Владе да опрезно планирају наредне кораке.

У Финској су данас уведене нове мјере рестрикције, укључујући затварање барова и ресторана. Исте мјере уведене су у Мађарској која се суочава са новим таласом пандемије. Школе, као и већина продавница и фирми су затворене.

У Францауској, на сјеверу земље током викенда била је на снази нова блокада, а ове мјере трајаће четири седмице како би се сузбило ширење британског соја вируса корона, који је посебно раширен у региону Па-де-Кале.

Насупрот томе, Израел се враћа скоро нормалном животу након додатног ублажавања мјера рестрикције након што је скоро 40 одсто популације вакцинисано.

Од јуче грађани Израела поново су сједили у кафићима, на терасама, а барови и ресторани отворене су за лица која имају такозвани “зелени пасош”, што је дозвола која се издаје само онима који су примили обје дозе вакцине.

“Ово је диван дан, отворили су ресторане уз ‘зелени пасош’, враћамо се у живот”, рекао је израелски премијер Бењамин Нетањаху сједећи у башти кафића у Јерусалиму.