Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог ребаланса буџета за ову годину, којим је буџет повећан за 188 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ.

Буџетски приходи до краја године процјењују се на 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ, рекла је раније министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Он је навела да укупно повећање расхода износи 229,2 милиона КМ, а до краја године предвиђен је дефицит од 412 милиона КМ.

Видовићева је у завршној ријечи рекла да није било пандемије вируса корона да Република Српска не би имала потребу да се задужује на иностраном тржишту, већ би то могло да се уради да домаћем тржишту.

“Буџет Републике Српске не може поднијети овако тешке ударе. Овако тешке економске ударе као посљедица вируса корона не може поднијети ниједна земља. Не слажем се са оцјенама неких посланика да Република Српска нема никакве резерве јер да их није имала не би сигурно успјела ово све до сада да плати”, истакла је Видовићева.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину, такође по хитном поступку.

Посланици ће расправљати и о приједлогу одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину и приједлогу одлуке о прихватању задужења према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно Финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-ВА/.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да није добро да се Република Српска даље задужује код старих кредитора ради превазилажења посљедица пандемије вируса корона.

“Задуживање и индиректна финансијска зависност од, углавном, страних кредитора није добро за Републику Српску”, рекао је Видић током скупштинске расправе о приједлогу овогодишњег ребаланса буџета.

Видић сматра да Република Српска има и друге могућности да превазиђе ову кризу, с обзиром на то да има депозите у домаћим банкама.

“Имамо могућност да ојачамо наше финансијско тржиште, да признамо штете које смо нашим мјерама штитећи здравље становништва проузроковали нашим привредницима на начин да признајемо обвезнице за те штете и да се њима тргује на финансијском тржишту које би даље откупљивале банке”, рекао је Видић.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић сматра да би Влада Републике Српске требало да покаже више солидарности правећи уштеде одустајањем од неких пројеката и инвестиција, а не да се Република Српска задужује за превазилажење посљедица пандемије вируса корона.

“Ако се иде на задуживање Републике Српске, онда ће терет кризе ићи на терет грађана и привреде Републике Српске”, упозорила је Тривићева.

Она је додала да је раније требало стварати услове за уштеде у буџету у вријеме када је Република Српска лакше превазилазила посљедице економске кризе јер је располагала средствима од продаје “Телекома Српске”.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да ће посљедице пандемије по Републику Српску бити још веће и да ће се до јесени радити још један ребаланс буџета.

Он је предложио да се уведе мораторијум на запошљавање у јавни сектор, те да се одустане од одређених пројеката и инвестиција у Српској.