Изградња творнице кекса “Ласта” у Чапљини одвија се према предвиђеном плану, интензивно се ради на реконструкцији свих погона, грађевински радови у завршној су фази, а укупно је инвестирано око 20 милијуна еура у опрему и инфраструктуру, казао је за Фену власник “Ласте” и грудске компаније “Виолета” Петар Ћорлука.

Обнова творнице базирала се на еколошкој одрживости па ће тако имати соларне панеле јачине 1,3 мегавата, намијењене за кров, а помоћу којих ће творница производити електричну енергију за своје потребе у периодима сунчаних дана.

“Сви радови морају задовољити високе стандарде какве захтјева прехрамбена индустрија, како би са свим факторима могли конкурирати на тржишту и пружити јединствен и квалитетан производ”, казао је Ћорлука.

Сами завршетак радова диктира и одређује опћа ситуација, али почетак рада очекује се до краја 2021. године.

“Битно је да сви погони задовољавају стандард за производњу прехрамбених производа. Тренутно се сви радови одвијају према планираном распореду и напутцима струке. Улагање у производне погоне, модерну технологију и досљедна едукација запосленика креират ће премиум програм сластица. Од великог је значаја да сви нивои буду испуњени, од саме организације, производње, технологије и контроле квалитете како би се започета реализација одвила у складу с постављеним циљевима. Тренутно смо у процесу запошљавања и селекције запосленика, а што се тиче рокова, почетак рада очекује се до краја ове године”, казао је власник Ласте.

Како би се постигла премиум линија сластица, творница је захтијевала значајна улагања, око 20 милијуна еура, од извођења грађевинских радова – унутарњих и вањских, обнове творнице, улагања у одрживи развој и високу технологију производних погона, до, како каже, максималног улагања труда и потребних средстава у истраживање тржишта и сами развој нових производа.

“Чапљина ће поновно замирисати својим познатим сластицама као што су штрудла и крем штапићи уз остале новитете који ће се лансирати на тржиште. Сви производи ће се унаприједити и побољшати с новим пакирањима. Свакако, уз нове и високе технологије те квалитетне сировине, идемо према стварању најбољих производа”, казао је Ћорлука.

Истакнуо је како планирани капацитети производног погона Ласте премашују потребе босанскохерцеговачког тржишта.

“У плану нам је лансирање производа и на страна тржишта у догледно вријеме. Свакако прво морамо задовољити и испунити очекивања домаћег тржишта како би успјешно могли пласирати наше производе и изван БИХ”, навео је Ћорлука.

Групација Виолета до сад се бавила производњом хигијенских потрепштина, текућег програма и дистрибуцијом познатих свјетских брендова.

“Нисмо до сада имали дотицаја с производњом прехрамбених производа, ово је прва инвестиција што не значи да је задња. Свакако имамо велике планове за Ласту и у другим категоријама из подручја хране. У овој ситуацији смо видјели да је домаћа производња хране јако битна те нам је циљ задовољити потрошаче у БИХ својом цјелокупном понудом. Ми увијек ослушкујемо и истражујемо тржиште те пратимо свјетске трендове и иновације. Желимо задовољити потребе потрошача и понудити тржишту увијек иновативни производ. Наравно, као и до сада, увијек смо отворени за нова улагања и инвестиције ако препознамо потенцијал појединог производа или услуге”, казао је Ћорлука.