Инфективни одјел за смјештај лакших и средње тешких ковид пацијената, капацитета 30 кревета, отворен је данас у Опћој болници “Прим. др. Абудлах Накаш“, а први пацијенти се очекују већ данас.

Вршилац дужности директора те болнице проф. др. Исмет Гавранкапетановић казао је да су посљедњих седам дана радили на оспособљавању тог одјела, јер су примијетили пораст броја обољелих од короновируса.

Подсјетио је да је Опћа болница од 17. јула према наредби Министарства здравства КС постала установа која збрињава грађане за ниво секундарне здравствене заштите, што је око 90 посто пацијената који захтијевају хоспитално лијечење.

Истакао је да је врло важно да здравствени систем остане отворен, без обзира на епидемију, јер постоје и дуга обољења, а прогресија болести се не зауставља тиме што се лијечи само један тип обољења.

Гавранкапетановић је истакао да су од Владе КС тражили и додатно запошљавање медицинског кадра те је израдио наду да ће им то бити омогућено.

Такођер је подсјетио и на изградњу изолаторија, у ‘бившој гарнизоној амбуланти’ те казао да очекује да ће им тај простор бити додијељен.

Поручио је грађанима да се придржавају мјера и препорука, а то је ношење маски, држање дистанце и редуцирање контаката.

“Нема разлога за панику, тешко је стање, али мјере које подузимамо су јаче од вируса”, закључио је Гавранкапетановић.

Инфектолог Еднан Дрљевић казао је да ће тешко обољеле пацијенте упућивати у друге болнице, док су предсједник Управног одбора болнице Сеад Жељо и вршилац дужности премијера КС Анес Кривић оцијенили да је отварање Инфективног одјела врло добар потез за грађане Сарајева те да ће се на овај начин лакше ‘борити’ с епидемијом коронавируса.