Полагањем цвијећа и паљењем свијећа у знак сјећања на погинуле, умрле и нестале припаднике Хрватског вијећа обране (ХВО), у уторак је уз војне почасти, крај средишњег Спомен-обиљежја у Орашју, обиљежена 29. обљетница оснутка ХВО-а.

Пијетет су исказали представници удруга проистеклих из Домовинскога рата, законодавне и извршне власти Посавске жупаније (ПЖ) предвођени предсједницима Скупштине и Владе ПЖ-а Блажом Жупарићем и Ђуром Топићем, затим ХНС-а БиХ (допредсједник ХДЗ-а БиХ Иво Винцетић), изасланство Министарства бранитеља ПЖ-а и представници Оружаних снага БиХ, а полагању цвијећа и паљењу свијећа назочио је и замјеник министра сигурности БиХ Мијо Крешић, приопћено је на интернетској страници Владе Посавске жупаније.

Опијело за погинуле, умрле и нестале припаднике ХВО-а с овога подручја као и све страдалнике из протеклих ратова измолио је орашки жупник фра Боно Ковачевић, који је након полагања цвијећа у цркви бл. Алојзија Степинца у Орашју служио и мису задушницу.

Предсједник Заједнице подружница Удруге драговољаца и ветерана Домовинскога рата ХВО ХБ у Посавској жупанији и допредсједник Удруге ХВО-а Херцег Босне Маријан Арловић казао је како је данас, под покровитељством и у организацији Хрватског народног сабора БиХ, Одбора за бранитеље, Удруга проистеклих из Домовинскога рата и Оружаних снага БиХ, службено почео протокол обиљежавања наведене обљетнице.

“Окупили смо се овдје како бисмо одали дужну почаст и пијетет свим погинулим бранитељима ХВО-а у поводу 29. обљетнице оснутка Хрватскога вијећа обране, једне од најсвјетлијих точака у повијести Хрватскога народа у БиХ”, нагласио је Арловић.

Протокол обиљежавања обљетнице наставља се сутра у БиХ, а завршава у четвртак, 8. травња, у Мостару, стоји у приопћењу.