У Музеју моде у Паризу у четвртак ће бити отворена прва изложба посвећена креаторки Коко Шанел, чији су принципи елеганције водичи за жене већ 100 година.

Изложба под називом “Габриел Шанел – Манифест моде” одаје признање утицајној креаторки 20. вијека која је између осталог осмислила “малу црну хаљину” и чији је парфем “Шанел 5” остао један од најпродаванијих парфема у свијету.

“Поново откривамо Шанел и право је изненађење колико нисмо дубински познавали њене креације и принципе које је користила у свом раду”, рекла је Мирен Арзализ, директорка палате Галијера гдје се налази Музеј моде у Паризу, преноси АФП.

Она је рекла да је донијела “радикалну” одлуку да изложба буде искључиво посвећена раду Коко Шанел, контроверзној креаторки о којој је објављено скоро 100 биографских књига које говоре о тајнама њеног успјеха, мушкарцима њеног живота, међу којима је један нацистички љубавник, и о њеној наводној сарадњи са нацистима.

Директорка палате је рекла да је стил Шанел толико ванвременски и присутан у садашњости. Изложба ставља акценат на чистоту линије, софистицирану једноставност и складну естетику између одјеће, накита и парфема славне Коко Шанел.

Њен парфем “Шанел 5” настао је 1921. године и остао је до данас један од најпродаванијих парфема који нема тачно одређену мирисну ноту за разлику од тадашњих парфема.

“Желим да то буде вјештачки парфем, као хаљина, односно парфем који је произведен у фабрици”, рекла је Коко Шанел једном приликом.

Коко Шанел, чије је право име било Габријел Бонер (1883-1971) представљала је супротност моди свог времена јер је смислила удобнију одјећу коју је сама носила. Била је инспирисана мушком одјећом.

“Удобност, природност и слобода покрета нису прије Коко Шанел постајали у високој моди”, рекла је Мирен Арзализ.