Најмање 25 људи погинуло је у кинеској поплавама захваћеној покрајини Хенан, од којих је пола страдало у метроу у пријестоници Зхенгзхоу, и нове кише су прогнозиране у регији.

Скоро 100.000 људи евакуирано је из Зхенгзхоуа, индустријског и саобраћајног средишта, гдје су жељезничке и цестовне линије прекинуте. Вјештачка језера набујала су до забрињавајућих нивоа и на хиљаде војника учествовало је у спасилачким напорима у покрајини.

Дванаест људи је погинуло и 500 је извучено на сигурно након што је тунел подземне жељезнице поплављен, јавили су државни медији, док фотографије постављене на друштвеним мрежама приказују путнике заробљене у води до груди у тами, а једна станица метроа претворена је у велики смеђи базен.

-Вода ми је дошла до груди. Истински сам био уплашен, али најужаснија није била вода, него мањак снабдијевања зраком у вагону – пише један преживјели на друштвеним мрежама.

Киша је прекинула аутобуски саобраћај у граду од 12 милиона људи око 650 километара југозападно од Пекинга, казао је мјештаним по имену Гуо, који је морао провести ноћ у свом уреду.

-То је разлог зашто је толико људи ушло у метро и трагедија се десила – казао је Гуо за Реутерс.

Најмање 25 људи погинуло је у обилним кишама које су захватиле покрајину од прошлог викенда, уз седмеро несталих, саопћили су званичници на конференцији за новинаре у сриједу.

Медији су јавили да је међу погинулима четверо мјештана града Гомгyи, смјештеног на обалма Жуте ријеке попут Зхенгзхоуа, након рушења кућа и зграда због обилних киша.