Књига “Од Сребренице до свјетла на крају тунела” аутора Азира Османовића представљена је данас у библиотеци Меморијалног центра Сребреница-Поточари, у оквиру обиљежавања 25. годишњице геноцида.

Промотори књиге били су директор Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емир Суљагић, те проф.др. Изет Шоботић.

Аутор књиге Азир Османовић казао је да је писао о својој породици и својим прецима, којима су убијени потомци. Књига “Од Сребренице до свјетла на крају тунела” представља, како је навео, парадигму живота и смрти многих породица из средњег Подриња.

На 342 странице описане су патње кроз које је прошла моја породица од 1992. до 1995. године. У књизи сам описао свој и пут свога рахметли оца, али и споменуо много судбина своје ближе фамилије. На насловној страни налази се моја пранена којој је у геноциду убијено 25 потомака. Фотографија је настала у Поточарима у јулу 1995. године. Кроз књигу описах и неке ствари које су посљедица геноцида, а о којима се мало или никако пише и прича. Све то поткријепио сам личним примјерима, односно кроз патње своје породице – казао је Османовић.

Устврдио је такођер да је било тешко враћати се у прошлост и писати о стварним догађајима.

Био је тежак и мукотрпан процес писања стварних чињеница и требало је времена да се смогне снаге и напише књига која је настала на основну стварних догађаја. Ипак сам сретан, јер је књига угледала свјетло дана и завршио сам процес који је дуготрајан. Моја књига је скромни допринос култури сјећања и младима који су преживјели геноцид бих поручио да о томе пишу, јер писани траг никад не блиједи – сматра аутор књиге.

Азир Османовић, као тринаестогодишњи дјечак, преживио је геноцид у Сребреници. Више од једанаест година ради као кустос у Меморијалном центру Сребреница-Поточари. Сваки дан говори о страхотама кроз које је прошло становништво средњег Подриња за вријеме агресије и геноцида. Животна искуства кроз која је прошао он и његова породица сажети су у његовој књизи.

На промоцији је оцијењено да је наведена публикација од изузетне важности за изучавање геноцида у Сребреници из разлога што је аутор на посебан начин описао догађаје у којима је учествовао он или неко од његових ближих чланова породице. Кроз књигу је описано много животних судбина.

Издавач књиге је Центар за напредне студије Сарајево.