У Пољској је у посљедња 24 часа преминуло 132 људи а тестови су открили 7.705 новозаражених вирусом корона чиме је број преминулих од почетка пандемије порастао на 3.440, а укупан број заражених од прољећа на 157.608, саопштило је данас пољско Министарство здравља.

Тренутно је позитивних на вирус корона преко 66.000 људи углавном без симптома или са блажим симптомима док је од њих 6.980 људи у болницама, од тога на респиратору 540 пацијената. У карантину је 311.625 људи а под санитарним надзором 41.498.

Премијер Матеуш Моравјецки, који је и сам у карантину због контатка са зараженом особом, саопштио је да се од суботе 17. октобра повећава број општина у Пољској које су у црвеној најризичнијој зони на ковид-19 семафору на 152, у којима живи 70 одсто од 38 милиона становника Пољске, а у црвеној зони су од суботе сви велики пољски градови.

У црвеним зонама средње школе и универзитети прелазе на наставу на даљину, радно вријеме ресторана у којима гости могу да сједе тек за сваким другим столом завршава се у 21 час, а након тога могу само да издају храну за понијети, и у јавном превозу мора да остане 30 одсто празних мјеста.

У вјерским манифестацијама и богослужењима дозвољено је учешће по једне особе на седам квадратних метара, а јавне манифестације и окупљања ограничена су на 10 особа, док у мале радње може да уђе истовремено пет људи на једну касу а у велике једна особа на 15 квадратних метара.

Спортска такмичења дозвољена су али без публике, затворени су базени, аквапаркови и теретане а културне манифестације могу да приме само четвртину публике.

Од понедјељка 19. октобра у црвеној зони потпуно су забрањене свадбе и друга пригодна окупљања.

“Престали смо да поштујемо размак. Према објективним подацима поново смо се вратили у велику друштвену мобилност. Изолација али и помоћ старијим људима пресудиће о успјеху наших мјера. Желимо да се вратимо препоруци – остани код куће”, казао је јуче најављујући нове рестрикције пољски премијер Матеуш Моравјецки.