Мијанмарске снаге сигурности су током рације у једној кући, у коју су упале како би привеле присталице антипучистичких протеста, убиле седмогодишњу дјевојчицу.

Према вијестима портала ”Мијанмар Нау”, мијанмарска војска је јучер упала у кућу у мјесту Мандалај, гдје је убила седмогодишњу Кин Мјо Чит, која је у том тренутку била у наручју свога оца.

Сестра страдале дјевојчице Аје Чан Сан је изјавила да је дјевојчица погођена с најмање три метка и да је преминула на путу ка болници.

Сан је казала да су остали чланови породици злостављани током рације те да је деветнаестогодишњи брат претучен кундацима.

Удружење за помоћ политичким затвореницима (ААПП) је јучер саопћило да је од 1. фебруара и тадашњег војног удара у Мијанмару убијено најмање 275 демонстраната.

Мијанмарска војска је 1. фебруара ове године извела удар и преузела власт у земљи под изговором да су новембарски избори били нерегуларни.

Војска је прогласила једногодишње ванредно стање и ухапсила челнике владе, укључујући и мијанмарску лидерку Аунг Сан Су Ћи. Масовни протести против војног удара почели су 6. фебруара. У репресивним интервенцијама војске током протеста убијено је најмање 275, а ухапшено је близу 2.500 демонстраната широм земље.

Уједињене нације, Европска унија и бројне земље, попут Турске, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Велике Британије најоштрије су осудили војни удар у Мијанмару.