Иако је Народна скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о заштити ријека, до забране градње хидроелектрана ипак неће доћи. У Министарству енергетике Републике Српске кажу да се ради нови Закон о обновљивим изворима енергије којим ће због строжих еколошких услова бити отежана, али не и забрањена градња мини хидроцентрала.

Еколози градњу хидроцентрала зову балканском златном грозницом, која представља уносан посао само за инвеститоре. У Котор Вароши, надомак Бањалуке, гради се једна у низу хидроцентрала.

Мјештани су огорчени што је дозвољена градња минихидроцентрале у насељеном мјесту, у близини које је и каменолом. Домаћин Винко Гаврић се жали да су му попуцали зидови и плочице у кући.

ВИНКО ГАВРИЋ, мјештанин Котор Вароши

„Ја сам против градње. Значи да ми је оштетила све објекте, зграду, кућу, купатило све што сам стекао крваво, све ми је скоро уништено. Ријека, риба све жив је уништено. Прије било фино, људи ловили рибе, купали се, а сада ништа“.

Од 2006. године до данас Министарство енергетике и рударства Републике Српске издало је више од 100 концесионих уговора. Помоћник ресорног министра каже да су, у складу са Декларацијом о заштити ријека, почели са анализом и поништавањем неких концесионих уговора.

МИЛАН БАШТИНАЦ, помоћник министра за енергетику РС

„Забрана малих хидроцентрала није препорука енергетске заједнице, већ је препорука пооштравање услова екологије. Имамо 40 изграђених малих хидроелектрана, 20 у фази изградње и 20 мини хидроелектрана до 250 киловата које представљају највећи проблем за екологију“.

У Центру за заштиту животне средине траже да у новом Закону о обновљивим изворима енергије буду укинути подстицаји за мини хидроелектране. Свакако им се, како кажу у Центру, произведена електрична енергија откупљује по вишој цијени.

ЈЕЛЕНА ИВАНИЋ, Центар за животну средину Бања Лука

“Сматрамо да је потребно да се да простор грађанској енергији како би грађани могли постали произвођачи и потрошачи електричне енергије. То је неки реални сљедећи корак да се грађани подстичу да производе енергију, а не велике компаније“.

Апсурд је да се дају субвенције за градњу мини хидроцентрала, које грађани плаћају кроз рачуне за електричну енергију. Присиљени су да финансирају уништавање животне средине, флоре, фауне и климе зарад користи неколицине појединаца.