На Свеучилишту Узнесења Блажене Дјевице Марије у Риму уприличена је промоција књиге “Даyтон 1995. Крај рата у Босни и Херцеговини, почетак новог каоса” (Ла фине делла гуерра ин Босниа ед Ерзеговина, л’инизио дел ун нуово цаос), у издању накладничке куће ИНФИНИТО.

Промоција је организирана у сурадњи с Велепосланством Босне и Херцеговине у Републици Италији, Велепосланством Босне и Херцеговине при Светој Столици и Сувереном малтешком реду и почасним конзулатом Босне и Херцеговине у Генови, јавља КТА.

Даyтонски мировни Споразум представља трајни печат колективног сјећања свједока босанскохерцеговачке повијести, Споразум који је дугогодишњим интензивирањем дипломатско-политичких активности у коначници резултирао успостављањем трајног мира на подручју Босне и Херцеговине.

Ради се о Зборнику радова двадесет и шест аутора, свједока времена босанскохерцеговачке сувремене повијести.

Након уводних ријечи, обраћања велепосланика Босне и Херцеговине у Републици Италији Славка Матановића, назочнима су се обратили и ректор Свеучилишта ЛУМС-а проф. др. Францесцо Бонини, Игор Жонтар, велепосланик Босне и Херцеговине при Светој Столици и Сувереном малтешком реду, те сами промотори књиге проф. др. Силвио Зилиотто, уједно и уредник првог издања, и проф. др. Фрањо Топић.

У свом је излагању и обраћању назочнима др. Силвио указао на потребу континуираног промишљања о вриједности и исходу потписивања Споразума, али и перманентну потребу и важност колективног сјећања као трајног печата повијесне стварности Босне и Херцеговине. Такођер је истакнуо значај добрих повијесних, трговинских и хуманитарних односа између Босне и Херцеговине и Републике Италије, те важност поновне потребе говора о Босни и Херцеговини као земљи чији је један од примарних вањскополитичких циљева интеграција у заједницу еуропских народа.

Др. Топић у свом је излагању под насловом “Три свијета, а једно мјесто екуменизма и дијалога” говорио о улози Босне и Херцеговине и Католичке цркве у унапређењу универзалне идеје заједништва, а особито у контексту екуменизма и међурелигијског дијалога.

– Пропадне ли идеја екуменизма и дијалога на примјеру Босне и Херцеговине, упитна је и идеја Еуропске Уније као заједнице народа – рекао је проф. Топић.

Такођер је још једном наглашена велика љубав и скрб коју је према Босни и Херцеговини исказао свети папа Иван Павао ИИ. који је тијеком свог понтификата, особито у раздобљу рата у Босни и Херцеговини, у својим особним говорима Босну и Херцеговину у јавности споменуо чак 263 пута.

Истакнуто је и како наклоност према Босни и Херцеговини исказује и Свети Отац папа Фрањо, о чему зорно свједочи и његов први апостолски поход Босни и Херцеговини.