Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да прве количине вакцина против вируса корона у БиХ могу да се очекују већ крајем јануара, односно почетком фебруара, а да РС крајем фебруара очекује и прве количине вакције “спутњик пет”.

Према његовим ријечима, још није познат тачан број вакцина.

Зељковић је навео да се спремно дочекују све вакцине и да је у оптицају набавка више вакцина – “Фајзерова”, “Модернина”, “Астра Зенек”, “спутњик пет”.

“Не постоји земља у свијету која је стоодсто спрема за прихват вакцине која се први пут појављује у свијету и која се чува на минус 70 степени. Сви правимо алтернативне планове у смислу саме вакцинације. Нама је циљ да се вакцина када дође у Републику Српску што прије потроши”, изјавио је новинарима Зељковић, након данашњег састанка у Добоју Савјетодавног тијела за “Ковакс”.

Он је навео да још није познат тачан број вакцина које ће се обезбиједити донацијом ЕУ и кроз механизам “Ковакс”.

“Они имају право да нам доставе ту информацију и наравно да је ми размотримо, прихватимо или не”, изјавио је Зељковић.

Он је навео да се директна набавка вакцине “спутњик пет” одвија у складу са законским процедурама, јер директна набавка подразумијева директан разговор са произвођачем, а увоз и дистрибуција се врши преко веледрогерије.

“О самим вакцинама, односно њиховом улазу у БиХ, Републику Српску или Федерацију БиХ, и даљој дистрибуцији разговараће се на наредној министарској конференцији која ће се одржати за неколико дана”, изјавио је Зељковић.

Он је данашњи састанак оцијенио као квалитетан.

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Давор Перхар рекао је да се на данашњем састанку разговорало о начинима увоза вакцина, улогама појединих субјеката у тој процедури, те одређеним проблематичним подзаконским актима Закона о јавној набавци БиХ који се морају промијенити како би се та процедура убрзала.

Он је навео да су од представника УНИЦЕФ-а данас информисани да је у току набавка фрижидера за ултрахладни ланац складиштења вакцина на минус 80.

Перхар очекује да ће у БиХ прва доћи вакцине путем механизма “Ковакс”, односно “Фајзерова” вакцина, и да је БиХ спрема да је дочека.