У Републику Српску данас стиже 20.000 доза руских вакцина Спутник В против коронавируса.

Ове дозе вакцина намијењене су за наставак имунизације приоритетних група становништва у складу са Планом вакцинације против COVID 19 у РС.

Како је раније изјавио Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство први на листи приоритета су здравствени радници, те корисници и запослени у домовима за стара лица. Осим њих у приоритетној групи су особе с више хроничних обољења, старије особе, просвјетни радници, припадници МУП-а РС, припадници Цивилне заштите те новинари, сниматељи и фоторепортери.

Министарство здравља и социјалне заштите РС издало је рјешење којим је одобрен увоз 20.000 доза вакцина. Рјешење је издато на основу захтјева за увоз, који је поднио велетрговац лијекова – Крајина група из Бањалуке.

До сада је у РС стигло 2.000 доза за 1.000 особа, а из ентитета Република Српска преко Института за јавно здравство наручено је још 400.000 доза руских вакцина Спутник В. Прве дозе вакцина у овом бх. ентитету 12. фебруара примили су запослени на ЦОВИД одјељењима у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци.