У оквиру акције која је извршена синоћ на подручју Републике Српске, због кршења мјера прописаних Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, републички инспектори изрекли су казне у износу од 33.000 КМ, док је за пет објеката изречена мјера забране рада.

“Због погоршања епидемиолошке ситуације у РС-у, Инспекторат РС наставио је с појачаном контролом поштовања превентивних мјера заштите од епидемије. Синоћ је извршено 618 контрола у угоститељским, трговачким и другим услужним објектима, од чега су у 23 случаја утврђене неправилности. Подршку републичким инспекторима на терену пружали су припадници Министарства унутрашњих послова РС, који су такође вршили контроле и предузимали мјере у дијелу својих надлежности”, саопштено је из Инспектората РС.

У саопштењу се наводи да инспектори настављају и данас са појачаним контролама, како током дана, тако и у вечерњим сатима. Акценат у контролама усмјерен је на објекте који због фреквенције грађана на дневном нивоу представљају високоризичне субјекте, као што су угоститељски и трговачки објекти, велики тржни центри, фризерско-козметички салони, али од контроле нису изузете ни друге врсте објеката.

“Тренута епидемиолошка ситуација не оставља нам простора за опуштање и занемаривање мјера, већ управо супротно. Очекујемо од локалних заједница да већим интезитетом ангажују своје контролне органе, да појачају надзор на терену и санкционишу лица која крше мјере. Неприхватљиво је и неће се толерисати да неодговорни појединци и након годину дана, сада већ свјесно крше епидемиолошке мјере. За сваки утврђени прекршај сносиће санкције у складу са законом, што укључује и затварање објекта. Такође, подсјећамо да се непоступање по здравственим прописима током епидемије сматра кривичним дјелом”, наводи се у саопштењу из Инспектората РС.

Подјећају да је у протекла два и по мјесеца извршено преко 16.300 контрола, у којима су изречене казне у износу од 427.000 КМ, док је за 23 објекта изречена мјера забране рада.