Штаб за ванредне ситуације у Републици Српској (РС) усвојио је закључак о ограничењу куповине појединих производа.

Ограничава се продаја производа у свим продајним објектима у којима се обавља трговина на мало на начин да једна физичка особа може купити до 25 килограма брашна, до два килограма кухињске соли, до три литре уља, до три килограма шећера и средства за одржавање личне хигијене те до 10 литара (кг) средстава за одржавање предмета и простора.

Штаб за ванредне ситуације донио је и закључак о обустави јавног пријевоза у друмском саобраћају на републичким аутобуским линијама преко 50 километара, у вријеме трајања ванредне ситуације.

Усвојен је и закључак на основу којег ће се, с циљем заштите јавног здравља, јавно објављивати лично име и презиме, као и мјесто боравка/пребивалишта особе, за коју се утврди да не поступа у складу са изреченим мјерама кућне изолације, односно карантина.

Јединице локалне самоправе сходно овом закључку дужне су да у року од 24 сата обезбједе адекватан простор за смјештај лица за које је утврђено да је поступило супротно мјерама кућне изолације, односно карантина.

Усвојен је и закључак о потреби обезбјеђења слободних смјештаних капацитета у касарнама. Ентитетски Штаб за ванредне ситуације предлаже Оружаним снагама Босне и Херцеговине да обезбједе слободне смјештајне капацитете у касарнама у РС, за смјештај потенцијално обољелих од новог вируса корона.

Штаб за ванредне ситуације такођер предлаже Вијећу министара БиХ да донесе потребне акте с циљем забране уласка страних држављана у Босну и Херцеговину за вријеме трајања ванредне ситуације.

Наређено је и да „Робне резерве Републике Српске“ а.д. – у стечају штабу за ванредне ситуације ставе на располагање складишне капацитете на локацији Пословни центар Врбања, Град Бањалука, укупне површине око 1.000 м2, саопћено је из ентитетске владе.