Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 466 лабораторијских узорака, а нови вирус корона потврђен је код још 14 особа у РС.

“Ријеч је о пет мушкарца и девет жена. Двије особа мушког пола су млађе животне доби и три особе су средње животне доби. Пет особа женског пола је средње и четири старије животне доби”, наведено је у саопштењу министарства здравља и социјалне заштите РС.

Како се наводи, према мјесту пребивалишта четири особе су из Невесиња, три из Бањалуке, по двије особе су из Гацка и Модриче, и по једна особа је из Мркоњић Града, Српца и Теслића.

“Двије особе су хоспитализоване, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама. Укупно пет особа је навело контакт са позитивним лицем, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу”, појашњено је у саопштењу.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.320 случајева вируса корона, а опоравило се 658 особа. Према подацима пристиглим из здравствених установа у Институт за јавно здравство Републике Српске, до сада је преминуло 97 особа са позитивним тестом на вирус корона. У Републици Српској до сада је на нови вирус корона тестирано укупно 22.919 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 75 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу КОВИД 19 хоспитализовано је 26 пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији три пацијената.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а једна особа је на неинванзивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 17 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 26 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници “Свети Апостол Лука” у Добоју збринута су 52 пацијента са КОВИД 19 обољењем, у Општој болници Требиње 12 пацијената, у Болници “Доктор Младен Стојановић” у Приједору 19 пацијената, у Болници у Градишци пет пацијената и у Универзитетској болници у Фочи два пацијента.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме КОВИД-а 19, у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци налазе се 133 особе, 19 особа у Студентском дому у Требињу, двије особе у Дому ученика у Бијељини и 24 особе у дому ученика у Добоју. У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 5.030 особа, а надзор је завршен код 29.295 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите РС још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.