С враћањем ученика у школске клупе појавили су се и први случајеви заразе коронавирусом међу дјецом и просвјетним радницима. Док су у Републици Српској заражена 73 ученика, у Федералном министарству образовања и науке немају податке о броју заражене дјеце, али ни особља.

У школама на подручју Републике Српске први случајеви заразе коронавирусом међу ученицима забиљежени су одмах на почетку школске године. Вирус је потврђен у неколико школа у више градова и код наставног особља.

НАТАЛИЈА ЦВИЈАНОВИЋ, помоћник министра просвјете и науке у Влади РС

„Имамо 73 ученика који су позитивни на вирус корона, 22 наставника и професора у основној и средњој школи. Имамо око 620 ученика који се тренутно налазе у изолацији, говорим о ученицима у основној и средњој школи, а имамо 44 просвјетна радника који су тренутно у изолацији“.

Из Института за јавно здравство Републике Српске поново упозоравају ученике и просвјетне аднике, али и родитеље да се строго придржавају прописаних мјера.

ЈЕЛЕНА ЂАКОВИЋ-ДЕВИЋ, епидемиолог у Институту за јавно здравство

„Апелујем на наше учитеље и наставнике да буду примјер својим ученицима у учионицама. Наставни кадар нам је, у овом тренутку, јако битан партнер и у провођењу свих епидемиолошких мјера и у настојањима да ову епидемију држимо под контролом“.

Званичних података о зараженим ученицима и наставницима у Федералном министарству образовања и науке нема. Девет ученика и три наставника у основним и два професора у средњим школама у Тузланском кантону заражени су коронавирусом. Није било потребе за прекидом наставе или изолацијом цијелих група.

ЋАМИЛ АХМЕТОВИЋ, директор Основне школе “Крека” Тузла

„Установили смо код пар ученика да имамо повишену температуру. Тада смо реаговали по одређеним правилима. Позвали смо родитеље, послали ученике кућама, али се испоставило да су ученици или журили у школу, те да им је због брзог кретања или топлог времена повишена температура“.

ФАХРЕТА БРАШЊИЋ, министар образовања и науке у Влади ТК

„Дјеца су на вријеме, али и наставници остали код куће при појави симптома. Након тога су контактирали и школе. Школе су се савјетовале са Хигијенско-епидемиолошким службама домова здравља тако да немамо трансмисије у школама“.

Први случајеви заразе коронавирусом у школама забиљежени су и у Брчко Дистрикту.

АКИФ ПЕЗЕРОВИЋ, шеф Одјељења за јавно здравство у Влади Брчко Дистрикта

„Имали смо два заражена ђака, два средњошколца у двије средње школе. Дјеца су, одмах по сазнању, практично изолована код куће, били су у кућној изолацији. Комплет разред који су дјеца похађала такође је био у изолацији.“

Из надлежних институција кажу да континуирано прате ситуацију у школама. У наредном периоду се очекује повећан број респираторних инфекција и сезонске грипе. Прописане мјере остају на снази, а буде ли било потребе, искључиво онлине настава остаје као опција за случај погоршања епидемиолошке ситуације.