У оквиру регионалног програма “Дијалог за будућност” који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО Сарајево ће данас бити домаћин регионалне онлине конференције “Улога медија у јачању дијалога и друштвене кохезије унутар и између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије”.

Циљ догађаја је истакнути важност улоге медија у подршци унапређења дијалога и друштвене кохезије између наведених земаља, али и унутар њих.

Такођер, разговараће се и о одговорности медија у извјештавању о темама од важности за унапређење друштвене кохезије и дијалога.

Конференција ће окупити уреднике, новинаре и медијске раднике из три земље. Биће уприличено и проглашење најбољих новинарских прича које су допринијеле друштвеној кохезији и друштвеном дијалогу у БиХ, Црној Гори и Србији, а сви учесници конференције биће позвани да потпишу Медијску повељу којом се залажу за унапређење дијалога и промоцију социјалне кохезије унутар и међу земљама учесницама.

Регионални програм ДФФ-а се проводи у партнерству с кабинетима Предсједништва и владама у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији, уз подршку Фонда за изградњу мира (УН ПБФ).

Програм доприноси остваривању Агенде 2030, а посебно остваривању четвртог, петог, једанаестог и шеснаестог циља одрживог развоја који се односе на квалитетно образовање, равноправност сполова, одрживе градове и заједнице, те мир, правду и јаке институције.

О тим темама ће се разговарати на четири панела на којима ће стручњаци из БиХ, Црне Горе и Србије установити заједничке карактеристике проблема у све три државе, те предложити остварива рјешења која ће у виду препорука бити уврштена у Повељу, саопћили су организатори.