У Босни и Херцеговини, ни на једном од нивоа, не постоји јединствени регистар обољелих од било које болести, укључујући и мултипле склерозу. У Кантону Сарајево, већ 55 година, дјелује Удружење особа са мултипле склерозом, које окупља већину обољелих, а претпоставља се да их само на подручју Кантона Сарајево има између 1000-1200.

Забрињавајући податак је уочена тенденција пораста обољелих, нарочито младих особа, а 85% свих обољелих су жене.

Спортским догађајем који је одржан испред СЦЦ-а, под слоганом “Је ли тешко? Јесте. Може ли се? Може” Удружење је настојало пренијети основну поруку њихових активности: Јесте тешко, али може се.

Порука, коју су пренијели уз помоћ бх. стронгмена – Адина Арнаута и Дамира Строила, те Зане Велић-Терко, једноставно гласи: ако није тешко живјети с овом болести, ако није тешко повући аутобус од 15 тона, колико може бити тешко подићи руку када се гласа за проширење буџета за обољеле од МС-а?

“Ми смо лојални, пуноправни чланови овога друштва, који могу, који знају своје вриједности и колико можемо дати друштву. Све што тражимо је да будемо признати као дио рјешења, а не проблема. А да би то били, неко други мора створити предувјете за то, мора учинити да имамо приступ адекватној и правовременој терапији,” каже Гордан Музуровић, предсједник Удружења, додавши да “дизање једне руке у корист проширења буџета сигурно није теже од вући аутобус од 15 тона”.

Управо је адекватна и правовремена терапија оно за шта се чланови Удружења залажу. Иако је помак направљен, па је листа чекања на имуно – модуларну терапију смањења с пет година на девет мјесеци, то је и даље дуг период за обољеле.

Адин Арнаут, први бх. стронгман, а садашњи једини лиценцирани судија Стронгман лиге из БиХ, са својим тимом је подржао активности Удружења.

“Дамир Строил, Зана Велић-Терко и ја смо већ неколико година амбасадори Удружења, и задовољство нам је, а и част, учествовати у оваквим активностима чији је циљ афирмација снаге – физичке или духа, афирмација позитивних инцијатива у друштву. Данас демонстриране спортске дисциплине показују да се чињенем малих корака напријед може постићи много, тешко је, али се може,” изјавио је Адин Арнаут.

Средства за проширење буџетске ставке за набавку нових терапија постоје, али је само питање њихове прерасподјеле и приоритизације, јер је мјерило цивилизираности једног друштва његов однос према угроженима, наводе из Удружења особа са мултипле склерозом КС.

Удружење подсјећа да свака особа обољела од МС-а не значи да више није корисна друштву, а осигурање адекватне и правовремене терапије би осигурало да свака обољела особа, у каснијим фазама болести, не буде на терет друштва, него да се настави бавити својим активностима самостално, дајући свој допринос даљем развоју друштва и помажући другим особама у сличном положају.