Први фестивал спорта под називом “Спорт Фест 2020” одржан је 25. и 26. септембра у Сарајеву, у оквиру европске седмице спорта која се која се одржава широм Европе од 23. до 30. септембра под слоганом #БудиАктиван (BeActive).

Циљ овог догађаја је омогућити да спорт буде доступан свима, подстаћи учешће у спорту и физичким активностима, те подићи свијест о многим предностима физичких активности за све – дјецу, родитеље, рекреативце и старије особе.

И поред лоших временских услова на првом дану практично су представљени спортови- атлетика, фудбал, кошарка, одбојка, амерички фудбал, док су на централној бини представљени теквандо, гимнастика, зумба, кросфит, џуфо, карате, џију-џица, те разни фитнес програми.

Другог дана фестивала на Олимпијском базену Отока одржане су радионице из ватерпола и пливања на којем је представљен инклузивни час елементарне с̌коле пливања за дјецу типиц̌ног развоја и особа са инвалидитетом, док је у Центру Сафет Зајко са ограниченим бројем учесника одржана трећа конференција “Форум спорта”.

Организатор фестивала била је агенција “Хардино”, у сарадњи са Удружењем за умјетност културу и спорт “Спектар”. Овај догађај номинован је од стране Федералног Министарства културе и спорта за реализацију седмице спорта, док је специјални партнер догађаја био Олимпијски комитет Босне и Херцеговине.

Организатори су навели да су се и поред времена пандемије, уз све мјере предострожности и препоруке Завода за јавно здравство, потрудили промовисати спорт и здраве животне навике, те да се надају да ће у будућност овај догађај постати традиционалан.