У Кантону Сарајеву данас је започела масовна вакцинација против covid-19 без предходне најаве, а испред дворане Зетра, гдје се обавља, у јутарњим сатима формирали су се дуги редови грађана.

Гласноговорница Министарства здравства КС Мирна Пецикоза потврдила је да је званично започео Дан отворених врата на Зетри, додајући да се могу вакцинисати становници КС старији од 18 година, те да ће данас бити на располагању 4.000 вакцина АстраЗенека.

“Све засад протиче у најбољем реду. Екипа с којом сам разговарала на Зетри и сви који су укључени у овај процес, презадовољни су организацијом. Било је мало несугласица везано за грађане који су дошли на другу дозу АстраЗенеке с обзиром на то да постоји план вакцинације предвиђен за ту вакцину, тако да су грађани били тиме мало незадовољни”, додала је Пецикоза.

Вакцинација се брзо обавља, а постављени су и шатори у сарадњи с Федералном управом за Цивилну заштиту.

“С обзиром на то да је Министарство здравства КС претходних дана најавило Дане отворених врата очекивали смо одзив грађана који су мало поранили вјероватно и због великих врућина. То није проблем јер смо ранијих дана могли сазнати да је у просјеку вакцинисано двије и по до три хиљаде грађана, тако да је ово мало већи број у односу на предходне дане”, додала је Пецикоза.

Такођер, раније је најављено да ће исти број вакцина бити осигуран 1. и 2. аугуста за грађане КС, без обзира на добну скупину.

“Надамо се да ће грађани бити одговорорни и доћи да се вакцинишу и самим тиме заштите своје и здравље других. Имамо у најави долазак и других вакцина у наредном периоду до 160 хиљада доза и искрено се надамо да ће се ова пракса отворених врата наставити”, додала је Пецикоза.