Прва књига хирургије у БиХ под називом “Хирургија/Кирургија” промовисана је вечерас у сарајевској Вијећници.

Главни уредници су професори доктори са Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Тузла Самир Делибеговић, Фуад Пашић и Горан Крџалић, који су окупили најбоље хирурге из Тузле, Сарајева, Бање Луке и Мостара и направили синтетизирање хируршких знања на нивоу пет државних медицинских факултета.

Проф. др. Делибеговић је увјерен да ће књига с 1.246 страница бити од велике користи, прије свега бх. студентима који су до сада увијек користили књиге из Србије и из Хрватске.

“Рад на књизи трајао је око три године. Има 16 аутора уредника, 22 поглавља и 11 коаутора, најистакнутијих хирурга из цијеле БиХ. Ова јединствена књига обрађује све хируршке области и даје савремена сазнања са стручним и знанственим спознајама”, истакао је Делибеговић.

Они који ће користити књигу имат ће на једном мјесту концентрисано знање с пуно података. У њој су сакупљена знања, поред главних аутора, Исмета Гавранкапетановића, Нермира Гранова, Мирсада Хоџића, Реуфа Карабега, Бењамина Куловца, Анте Квесића, Ненада Лаловића, Синише Максимовића, Радмила Марића, Исмара Рашића, Неџада Рустемпашића, Милана Симатовића и Никице Шутала.

Књига је писана тако да буде модерна, прегледна, да лако упућује на ствари важне студентима медицинских факултета и специјализантима хирургије.

“Трудили смо се да дамо задње информације јер је хирургија динамична дисциплина која се посљедњих десетљећа убрзано мијења, еволуира, моденизира, а технологија и роботика основне су карактеристике тог процеса. Стога, хисторију хирургије свели смо на намању могућу мјеру, а клиничке знаке, у свјетлу развоја сликовних техника свели смо на најважније”, поручили су главни аутори на вечерашњој промоцији.

Додали су и то да се надају да ће “Хирургија/Кирургија” бити доступна свим студентима и специјализантима у БиХ и да ће у годинама које долазе бити осавремењена методама које се данас развијају.

Након промоције у Сарајеву, услиједит ће промоције у Тузли, Бањој Луци, Фочи и Мостару.

“Хирургију/Кирургију” објављују Добра књига и Удружење ендоскопских хирурга БиХ.