С обзиром да је забиљежен значајан пад концентрација свих праћених полутаната у зраку, као и да предстоје прогнозиране падавине, Влада Кантона Сарајево је данас донијела одлуку о укидању епизоде “Упозорење” у зонама А, Б, Ц и Д на подручју Кантона Сарајево.

Овакву одлуку Влада је донијела на приједлог Министарства просторног уређења, грађења и заштите околиша КС.

Ресорном министарству је претходно његово Стручно тијело за координацију и надзор, према одредбама Плана интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености зрака, предложило укидање епизоде “Упозорење” у зонама А, Б, Ц и Д на подручју КС.

Влада КС је, на основу поменутог Плана на сједници одржаној 17. децембра ове године прогласила епизоду “Упозорење”, због изразито повећаних концентрација загађујућих материја у зраку.

Према извјештају Стручног тијела, данас је забиљежен значајан пад концентрација ПМ10 честичних твари у зраку, али измјерене просјечне вриједности још увијек прекорачују прописане граничне вриједности за “Приправност”, због чега је Стручно тијело одлучило задржати поменуту епизоду на снази.

Остали праћени полутанти такођер су у паду, иако претходних дана нису ни биљежили прекорачења граничних вриједности.

Осим тога, према временској прогнози Федералног хидрометеоролошког завода у наредна три дана се очекује нестабилно вријеме с повременим падавинама, без температурних инверзија, што би требало довести до чишћења котлина, те значајног побољшања квалитета зрака у свим зонама КС.

Стручно тијело ће наставити континуирано пратити вриједности загађујућих материја у зраку које свакодневно показују његов квалитет у Кантону Сарајево и метеоролошке услове, поступати према Плану интервентних мјера, те о свему благовремено информисати јавност, саопћено је из Службе за протокол и пресс КС.