На подручју Семберије почела је експропријација земљишта ради изградње дионице Брчко – Рача, аутопута Сарајево – Београд. Какво је стање на терену и када грађани могу очекивати почетак радова, провјерила је екипа БХТ1 у Бијељини.

Док у Србији радови на изградњи аутопута Сарајево – Београд трају од краја прошле године, у Босни и Херцеговини ових дана почела је експропријација земљишта за изградњу прве дионице Брчко – Рача, која цијелом дужином од 39 километара пролази кроз подручје Бијељине.

Линије експропријације већ су обиљежене. У Семберији ће, ради изградње ове дионице аутопута, бити исцијепано 640 парцела површине 175 хектара. Највећи дио аутопута кроз Семберију пролази кроз атар села Бродац, гдје се налази и најплодније земљиште у овом дијелу земље.

Цијепање плодних ораница изазвало је незадовољство код мјештана овог семберског села. Иако су пристали на експропријацију, кажу да ће им аутопут донијети само проблеме.

ДРАГИША ДИМИТРИЋ, село Бродац

“Купио сам је прије двије године, ушао сам у велики кредит, нисам је отплатио, палнирао сам пластенике да радим. Какво нас зло очекује, знате. Прво због рецимо, да кренемо од баналне ствари, надвожњака. 80% сељака нема трактор да се попне на надвожњак, може плакати код надвожњака.”

Првобитно утврђена траса, која је пролазила највећим дијелом кроз државно земљиште, је измијењена, како би аутопут био што ближе Бијељини.

МИЋО МИЋИЋ, градоначелник Бијељине

“На неких километар од заобилазнице пролази аутопут и ту ће бити петља. У непосредној близини и будуће жељезничке станице, а са нове индустријске зоне.”

Из републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове наводе да би изградња прве дионице могла почети овог љета.

БОСИЉКА ПРЕДРАГОВИЋ, директор РУГИПП-а

“Ми сматрамо да ће сам поступак експрорпијације бити готов за нека два мјесеца. У ствари по тимовима, ми смо седам тимова одредили да воде поступак и, са предметима како смо их подијелили, то је 19 дана и вријеме за жалбу. Очекујемо да се поступак заврши за 2 мјесеца и да извођач радова може да крене у поступак.”

ВОЈИН МИТРОВИЋ, министар комуникација и промета БиХ

“Можемо очекивати до 2023. Евентуално почетак 2024 да ће бити завршен дио аутопута од Раче до Бијељине, а у истом период паралелно ће се градити мост на Рачи и гранични прелази и аутопут од Кузмина до Раче.”

Изградњу аутопута од Кузмина до Раче, као и мост на Рачи финансираће Република Србија, док дио аутопута од Раче до Бијељине финансирају Аутопутеви Републике Српске.