Стотину дугорочних посматрача које је ангажовала Коалиција за слободне и поштене изборе “Под лупом” заједно са 85 организација цивилног друштва забиљежили су 238 случајева изборних неправилности током три седмице посматрања, од 7.до 27. септембра.

Срђан Остојић, изборни аналитичар Коалиције “Под лупом” рекао је да се 81 случај неправилности односи на преурањену и законом забрањену кампању у 46 општина и градова Босне и Херцеговине.

“Сљедећа најучесталија неправилност је злоупотреба јавних ресурса, функција и интензивирање јавних радова и учешће јавних службеника у кампањи политичких субјеката. Укупно је било 54 различита оваква случаја”, навео је Остојић.

Према његовим ријечима, забиљежени су и притисци на бираче и куповина гласова, те пристрасно медијско извјештавање и притисци на медије и НВО.

Дарио Јовановић, пројект менаџер Коалиције “Под лупом” рекао је да су забиљежили и покушаје инфилтрације страначких људи у редове посматрача Коалиције, у већој мјери него икада прије.

Он је навео да од 143 локалних заједница – 62 локалне изборне комисије не одржавају редовне седмичне сједнице, поједине комисије нису одржале ни једну сједницу у периоду посматрања, док неке од њих и даље раде у непотпуном саставу.

Додао је да десет локалних изборних комисија не поштује одредбе закона које се односе на равноправност полова и то подједнако, пет на штету жена и пет на штету мушкараца.

Како је рекао, оно што забрињава јесте да се фокус изборних неправилности и глобално и у контексту БиХ из године у годину премјешта са изборног дана у период прије изборног дана.

Из Коалиције “Под лупом” позвали су грађане да изађу на изборе 15. новембра и остваре своје право гласа јер је то једини начин да се спријече преваре и онемогуће да неко искористи њихов гласачки листић.