Словенија је данас пријавила 43 смртна случаја и 1.591 обољелог од ковида 19.

У протекла 24 часа тестирано је 6.938 узорака, објавила је Влада Словеније.

На болничком лијечењу је 1.258 пацијената, од тога су 194 на интензивној њези. Из болнице је током протекла 24 сата отпуштено 113 пацијената.

Укупан број заражених вирусом корона од почетка епидемије у Словенији је премашио 74.000, а инфекција је тренутно активна код готово 22.000 људи.

Број умрлих од почетка епидемије повећао се на 1.336.

Влада Словеније је због високог броја нових случајева заразе и оптерећености болничког ссистема продужила епидемиолошке мјере, уз оијену да је ситуација далеко од жељене и да није дошло до битнијег смањења броја нових случајева нити прилива у болнице које су оптерећене.

Истраживање које је ових дана провео Национални завод за јавно здравље показало је да четвртина инфицираних који су учествовали у испитивању наводе радну средину као мјесто гдје су се, највјеројатније, заразили, четвртина “не зна” гдје су добили вирус, док су се остали заразили у домовима за старије или кругу породице.

Мање од три одсто је оних који наводе да су извор заразе била масовнија окупљања.

Полиција овог викенда врши пооштрене контроле поштивања мјере која забрањује напуштање општина становања, осим због рада и сличних изузетних случајева.

Прекршајно је пријављено 86 особа које су учествовале на синоћњој протестној вожњи аутомобилима улицама око центра Лјубљане коју су организовали активисти који се противе мјерама и траже оставку садашње Владе, наводе словеначки медији.