У Словенији је у задња 24 сата потврђено 106 зараза новим коронавирусом и ниједан смртни случај међу обољелима, објавила је у уторак словенска влада која тренд раста инфекција држи посљедицом све присутније делта варијанте.

У задња 24 сата удио позитивних међу тестираним узорцима износио је 6,4 посто, што је велик пораст у односу на 3,7 посто из претходног дана, док пораст новозаражених на тједној разини износи 19 посто.

Процјена је да је у земљи још 871 активни случај заразе, просјек једнодневних зараза у задњем тједну износи 70, а у порасту је и 14-дневна инциденција зараза и сада износи 41,3 на сто тисућа становника.

Према наводима епидемиолога и здравствених власти, земља “корача” према новом валу епидемије, што се повезује и са ширењем заразније делта варијанте која је према задњим анализама постала доминантна. Пуне дозе цјепива потребне за заштиту од тежег облика болести добило је до сада 37,5 посто популације, а власти апелирају да се у овом и идућем мјесецу цијепе и сви остали који могу јер је цјепива довољно, а наговјештавају и ограничења за оне који до јесени то не учине.

Међу сенквенцирана 222 узорка у националном лабораторију за здравље који су испитани у тједну од 11. до 18. српња 210 се односило на делта варијанту, што значи да је она постала доминантна пред осталим сојевима, преносе у уторак словенски медији.

Према регионалној распрострањености те варијанте која је најчешћа на југоистоку и сјеверозападу може се претпоставити да је повезана с већим групама матураната који су почетком мјесеца боравили у љетовалиштима у Шпањолској, преноси Хина.