У Словенији се од данас поновно отварају факултети за наставу уживо, а отварају се и хотели и други туристички објекти као и спортска такмичења и тренинзи уживо, док сви показатељи пандемије коронавируса опадају.

У протекла 24 сата, уз смањен обим тестирања, потврђен је само 191 нови случај заразе коронавирусом, што је најмањи број дневних инфекција од 11. октобра прошле године, кад их је било 169 и знатно мање него прије седам дана, кад их је у једном дану било 234.

Са 1354 ПЦР теста потврђен је 191 случај, уз 14,1 посто позитивних налаза, а у болницама је умрло још 5 пацијената, чиме се број умрлих повећао на 4.208. Просјечан број потврђених зараза у једном дану за седмодневни период износи 692, док је активних зараза у земљи тренутно 10.362, објавило је Министаство здравства Словеније.

У болницама је тренутно 643 ковид пацијената, 13 више него дан раније, од чега 158 на интензивној њези.

Научни институт “Јожеф Штефан” који за владу проводи истраживања и ради пројекције развоја епидемије објавио је да је репродукцијски број ширења заразе испод један и износи 0,96, што значи да је епидемија у “благом опадању”, а ако се овај тренд настави, онда би Словенија већ у првој половини маја могла доћи у тзв. жуту фазу с додатним ублажавањем мјера и рестрикција.

С данашњим даном, након вишемјесечног локдауна за високошколски сустав и рада по он-лине методи, поновно је допуштена наставна дјелатност уживо на факултетима по мјешовитом хибридном моделу. Од данас је допуштен и рад хотела и сличних туристичких објеката, али они могу изнајмити највише 30 соба, а гости морају бити тестирани или да су пребољели коронавирус.

Одлуком Владе Словеније од данас су у тој земљи допуштена сва спортска такмичења и тренинзи,али утакмице се морају одржавати без гледатеља. Рекреативни спорт је допуштен за скупине од највише 10 људи, а исто толико се може окупљати у јавности.