У Словенији је у задња 24 сата, с 3557 тестова, потврђено 137 нових случаја заразе коронавирусом, што је 33 више него претходни дан и нови је рекордни број потврђених дневних инфекција од почетка епидемије, објавила је у петак словенска влада.

До сада је највећи број нових зараза у једном дану био забиљежен 15. рујна, кад је потврђено 123 новообољелих, уз изведених 3123 тестова.

Због великог пораста броја новозаражених у посљедња два тједна Словенију је на листу епидемиолошки несигурних дестинација ставила влада Велике Британије, након што су то претходних дана већ учиниле Норвешка, Шведска, Литва и Естонија, објавили су у петак словенски медији.

Број активних случајева заразе у Словенији је тренутно 1116, од 4195 укупно потврђених зараза забиљежених од почетка епидемије, објавило је у петак министарство здравства.

У болницама је 67 обољелих од Цовида-19, што је седам више него претходни дан, а међу њима их је 11 на интензивном лијечењу. Забиљежена су четири нова смртна случаја, па се број преминулих повећао на 138.

Будући да се за смиривање епидемиолошког стања идућих десетак дана сматра критичним, влада Јанеза Јанше од суботе уводи обвезно ношење маски на јавним просторима попут тржница, али и у учионицама те факултетским дворанама.

Влада такођер размишља о могућем ограничавању допуштеног дружења људи на највише шест особа. Уз то, од идућег ће се тједна рад гостионица, клубова и других локала ограничити, па ће они смјети радити најдуже до 22 сата, а нека ограничења предвиђају се и за рад трговина, најављују медији.

С друге стране, влада позива становништво на одговорност и досљедно придржавање основних епидемиолошких мјера – држање потребне дистанце, хигијену руку и кашља, те избјегавање приватних дружења изван обитељског круга, као што су рођенданске и друге прославе.

Како би се смањила могућност ширења заразе у радним срединама, влада Јанеза Јанше позвала је у четвртак послодавце да свим запосленима приликом доласка на посао мјере температуру и тако омогуће сигуран рад, за што су законски одговорни, те да у договору с лијечницима медицине рада дефинирају ступањ ризика заразе у својим просторима и томе превентивно прилагоде начин и вријеме рада.