У Словенији је у задња 24 сата потврђен рекордан број дневних зараза коронавирусом, њих 108, уз такођер рекордних 2758 тестирања, објавила је у петак словенска влада.

Највише новообољелих потврђено је у Љубљани, њих 23, гдје је и највећи број активних случајева – 140, а слиједи Марибор с десет нових зараза и 61 активним случајем.

Тестирањем су у задња 24 сата забиљежене нове заразе у чак 53 опћине, највише до сада.

Жаришта вируса и даље су у школама, домовима за старије, а у четвртак се биљеже и нове заразе међу здравственим особљем, преноси Хина писање словенских медија.

Словенска влада на јучерашњој сједници није пооштравала епидемиолошке мјере иако стање оцјењује забрињавајућим. Од недјеље је скратила вријеме обвезујуће карантене при уласку из ризичних држава с 15 на десет дана, а поновљено је и стајалиште да неће доћи до новог затварања господарства и друштвеног живота ове јесени у оквиру опћина, како је то било код првог вала епидемије на прољеће.

С резултатима тестирања у задња 24 укупан број потврђених инфекција од почетка епидемије повећао се на 3.498, а активан је 701 случај.

Тренутно је у болницама због цовида-19 хоспитализирано 27 пацијената, од њих пет на интензивном су лијечењу, према подацима министарства здравства. Нових смртних случајева у задња 24 сата није било, па број умрлих од почетка епидемије остаје 135.