У Словенији се биљежи погоршање епидемиолошке ситуације у пандемији коронавируса, што стручњаци приписују све већој доминацији британске варијанте вируса међу новозараженима, а у земљи је у задња 24 сата потврђен 981 нови случај заразе и девет смртних случајева међу обољелима.

Док је почетком вељаче тај заразнији сој на подручју Љубљане чинио два до три посто укупних зараза, у првом тједну ожујка тај је удио порастао на око 30 посто, показао је мониторинг отпадних вода на подручју Љубљане, податак је који је представљен у уторак на владиној конференцији за новинаре.

У 24 сата је на 5022 теста потврђена присутност инфекције код 981 особе, уз удио позитивних тестова од 19,5 посто, а направљено је и преко 47 тисућа брзих антигенских тестова чији се резултат потврђује накнадном и сигурнијом ПЦР анализом.

Од прошлог тједна број хоспитализираних због Цовида-19 у Словенији је опет у порасту, након једномјесечног смањивања броја обољелих који требају болничко лијечење, кад је од краја сијечња до краја вељаче њихов број био скоро преполовљен, казао је Роберт Царотта, координатор за болничке капацитете у епидемије Цовида-19.

Број активних случајева и даље остаје висок – 10.874, као и седмодневни просјек дневно заражених, који износи 834.

Са девет преминулих у задња 24 сата укупан се број жртава Цовида-19 од почетка епидемије повећао на 3985, преноси Хина.