У Словенији је у задња 24 сата потврђена 891 зараза новим коронавирусом, што је преко 340 случајева мање него претходни дан, објавила је у четвртак влада, а због побољшања епидемиолошке ситуације од понедјељка ће се у већем дијелу државе поново допустити послуживање јела и пића на отвореноме.

С 4278 ПЦР тестова потврђена је 891 инфекција, уз 20,8 посто позитивних налаза. У болницама је тренутно 642 цовид пацијената, од чега 150 на интензивној њези, а седмодневни просјек зараза у једном дану пао је на 931, објавила је влада, преноси Хина.

Од посљедица Цовида-19 умрло је још седморо особа, чиме је број преминулих повећан на 4.142. Успјешно се наставља и кампања цијепљења, па је по задњим подацима министарства здравства до сада цијепљено 351.020 људи или 16,7 посто, од чега 126.764 с обје дозе цјепива.

Захваљујући бољој епидемиолошкој ситуацији након 11-одневног затварања, које је завршило у недјељу, словенска влада допустила је у 8 од 12 статистичких регија отварање тераса угоститељских локала.

Одлука ће се примјењивати од идућег понедјељка и бити на снази најмање до 25. травња. Угоститељи ће храну и пиће моћи послуживати од 7 до 19 сати, уз поштовање хигијенских и протуепидемијских увјета, поштовање 1,5-метарског размака међу гостима и размака од три метра између столова на отвореним просторима својих локала.

Угоститељи који су “затворени” практично још од почетка лањске јесени њоме нису задовољни и тврде да би требало у цијелости допустити поновни рад угоститељства, сектора који је претрпио највеће штете у епидемији.

Поновно отварање вртова и тераса за угоститеље уноси додатни оптимизам, казао је поводом одлуке владе државни тајник у министарству господарства Симон Зајц, упозоривши угоститеље да од њих овиси колико ће споменуто попуштање трајати, те их позвао да се строго држе прописаних увјета рада..