Словеније мијења стратегију вакцинације против вируса корона, па ће и за старију популацију почети да користи вакцину “астра зенека”, најавио је данас државни секретар за имунизацију у словеначкој Влади Јелко Кацин.

“У складу са промјенама у стратегији, за нову приоритетну групу узеће се прво старији од 60, а онда старији од 50 година, док ће вакцинација старијих од 75 година бити довршено до краја ове седмице”, рекао је Кацин.

Он каже да ће Влада учинити све да обезбиједи потребне количине вакцина за сву одраслу популацију како би она била вакцинисана до краја јуна.

“Влада је до сада наручила око седам милиона доза вакцина јер рачуна да ће вакцинација требати да се наставити и у јесен због нових варијанти вируса за које се развијају учинковитије вакцине, а почетком априла требало би да стигне довољно вакцина и за оне старије од 50 година”, рекао је Кацин.

Према ранијим препорукама, ова вакцина се користила само за млађе од 65 година, те за вакцинацију непокретних код куће, без обзира на животну доб, с обзиром да је стабилнија и лакше се одржава у односу на вакцине рађена на МРНА технологији.

Вакцина “астра зенека” користила се за масовну вакцинацију запослених у школству у Словенији.