Након британске и јужноафричке варијанте, у Словенији је потврђена и присутност нигеријске, а до сада је забиљежено “најмање седам” случајева те варијанте, објавили су у сриједу словенски медији, позивајући се на Национални лабораториј за здравље, околиш и храну.

Тај лабораториј накнадним секвенционирањем десетак посто случајно одабраних узорака позитивних тестова на основни тип коронавируса настоји утврдити присутност нових варијанти у популацији, а службено ће досадашње резултате објавити у четвртак.

Како прелиминарно јављају медији, варијанта коронавируса Б1.525, позната као нигеријска, прошли је тједан потврђена код 4 узорка из средишњег дијела Словеније, а до сада је потврђено “најмање 7” таквих случајева.

Нигеријска варијанта иначе је најраширенија у Данској, Великој Британији, Нигерији и САД-у.

Што се тиче осталих варијанти, тај је лабораториј у вељачи потврдио и јужноафричку код особе која уопће није путовала у иноземство, док је од 50-ак потврђених случајева британске варијанте десетак везано уз путовања изван Словеније, а остали нису.

Код додатних 55 узорака код којих је откривена мутација вируса још није потврђено да се ради о британској варијанти, преноси Хина.