У Словенији је у задња 24 сата тестирањем потврђено 1288 нових зараза коронавирусом, што је велик пораст у односу на 981 случај претходног дана и 16 посто више у односу на бројке од прије тједан дана, док влада најављује да би до краја липња могло бити процијепљено цијело одрасло становништво.

Са 6979 ПЦР-тестова је потврђено 1288 зараза или 18,5 посто, док је од посљедица ковида-19 умрло девет обољелих, објавило је министарство здравства.

О заоштравању епидемиолошке ситуације поподне ће расправљати влада, но за сада се не превиђају нове мјере, а рад школа ће се наставити комбинираним начином уживо и он-лине наставом, неслужбено су објавили словенски медији.

Број цовид болесника на болничком лијечењу и даље задњих дана расте, па их је по подацима министарства здравства хоспитализирано 507 особа, због чега је и регионалним болницама које су се враћале на редовне програме поново одређено да се припреме за отварање цовид одјеле и за ту сврху намијене десет посто капацитета болесничких постеља.

Активних случајева заразе коронавирусом у земљи је тренутно 11.211, а са девет случајева преминулих у задња 24 сата број смртних случајева од почетка епидемије тренутно износи 3985.

У Словенији је до сада по подацима министарства здравства против Цовида-19 цијепљено 187.288 људи, или око 9 посто од укупно 2,1 милијун становника, од чега њих 104.103 с обје дозе, а влада је и даље оптимистична у успјех кампање цијепљења.

Како је синоћ за Словенску телевизију казао Јелко Кацин, државни тајник за цијепљење, рачунајући да земља има наручених 3,1 милијуна доза које би требале стићи идућих мјесеци, до краја липња могло би бити цијепљена цијела одрасла популација.

Но, притом је упозорио да кампању цијепљења најстаријих треба што прије завршити, јер је сада здравствено угроженија добна скупина од 50 до 75 година у којој обољели све чешће завршавају на болничком лијечењу и с тежим тијеком болести.

Словенски угоститељи су у отвореноме писму влади премијера Јанеза Јанше оштро просвједовали због немогућности рада и дуготрајне затворености, навевши да нису точни наводи владе да је тијеком епидемије јако помогла том сектору да сачува радна мјеста.

Како наводи њихов синдикат у писму влади, око 3000 угоститељских твртки је од ожујка лани до краја прошле године одјавило дјелатност, а на завод за запошљавање се у том раздобљу пријавило 12.300 особа које су остале без посла те да, за разлику од угоститељства, друге дјелатности, па и индустрија као један од извора зараза, и даље раде, преноси Хина.