У Словенији је у задња 24 сата зараза коронавирусом потврђена код 1636 људи, а од посљедица Kовида-19 умрло је још 47 особа, објавила је у суботу словенска влада.

Са 6344 тестова потврђено је 1636 новозаражених, што значи да је удио позитивних тестова 25,79 посто, а од почетка епидемије умрло је до сада 1700 људи, објавила је влада.

Према новим подацима, у болницама је 1272 пацијената обољелих од Цовида-19, од тога њих 199 на интензивној њези, а у петак је на кућни опоравак отпуштено 122 болесника.

Број хоспитализираних углавном је на разини претходног дана, али је по броју новозаражених и смртних случајева стање нешто побољшано.
Дан раније у Словенији је регистрирано 1784 нових зараза коронавирусом, а умро је 61 пацијент.

То је смањило очекивања и најаве о скорашњој релаксацији строгих епидемијских мјера које већ више од мјесец дана укључују полицијски сат и затварање опћина, те забрану дружења изван ужег обитељског круга.

Влада је у суботу потврдила да све досадашње мјере остају на снази и идући тједан, укључујући и он-лине наставу за школе, унаточ мишљењима неких правника да је то оспорено одлуком уставног суда који је у петак приопћио да су владине мјере које нису биле објављене у службеном листу без правног темеља и зато неважеће, о чему се још увијек воде полемике.

Да би дошло до ублажавања мјера, према “семафору” који је овај тједан објавила влада, бит ће потребно да тједни просјек зараза потврђених у једном дана у просјеку падне на мање од 1350, те да у болницама не буде више од 1200 обољелих од Kовида-19.

Влада тврди да су мјере затварања и строге епидемиолошке мјере биле успјешне утолико јер је смањен пријашњи експоненцијални раст зараза, но признаје да није дошло до значајнијег смиривања другог вала епидемије. Епидемиолози признају да су неке друге државе с истим мјерама биле успјешније.

Унаточ достигнутом “врхунцу” епидемије трендови нису силазни, а морталитет међу обољелима је изузетно висок.

Док је Француска протекли тједан успјела истим мјерама као Словенија број дневно новозаражених смањити за 49 посто у односу на тједан прије, у Словенији је пад броја нових зараза био само 1,9 посто, износе неки критичари владе који размишљају о потреби промјене стратегије, док из кругова владе долазе оцјене да је то зато јер ступањ поштивања мјера у Словенији још није такав какав би требао бити, те истраживања показују да се у неким жариштима епидемије као што су радне средине и обитељи многи не држе мјера дистанце и кориштења маски у затвореном простору, преноси Хина.