У Словенији су у задња 24 сата, уз 2.848 тестова, потврђена 122 нова случаја заразе коронавирусом, 14 мање него претходни дан, а забиљежена су и два смртна случаја, објавила је у четвртак словенска влада, која припрема нови пакет субвенција господарству.

У болницама се тренутно од Ковида-19 лијечи 63 људи, од чега их је 13 на интензивној њези.

У Словенији је од почетка епидемије до сада тестирано 210.479 људи, инфекција коронавирусом била је потврђена код 4.816 особа, а 145 људи је умрло, према новим подацима министарства здравства. Активних случајева заразе је више од 1400.

Због пораста броја нових зараза Њемачка је двије словенске покрајине у средишњем дијелу земље и на западу ставила на своју “црвену” листу јер је у њима број зараза на сто тисућа становника у задњих 7 дана прешао 60, пренијели су према приопћењу њемачког Института Роберт Кох у четвртак словенски медији.

То значи да се Нијемцима путовање у те дијелове Словеније не препоруча, а да се они који се из њих враћају у Њемачку морају тестирати на Ковид-19 и до резултата теста остати у карантени, пренијела је Словенска телевизија.

Словенска влада је на синоћњој сједници прихватила приједлог новог “протукорона” закона за ублажавање посљедица Ковида-19, а премијер Јанез Јанша изјавио је како би парламент о њему требао гласовати идући тједан.

Ријеч је новом законском пакету којим се продужавају мјере субвенционирања чекања на посао и краћег радног времена, за заштиту радних мјеста, те за финанцирање здравства и домова за старије, али уз “смањивање притиска на јавне финанције”, објавила је влада, преноси Хина.