У Словенији је у протекла 24 часа коронавирус потврђен код 13 особа од 393 тестиране, а није било смртих случајева међу зараженима, саопштила је словеначка Влада.

Број потврђених случајева зараза од почетка епидемије повећан је на 2.429, док је до сада од посљедица Ковид-19 преминуло 129 људи.

Тренутно је активно 248 случајева, у болницама је 19 пацијената обољелих од Ковид-19, од чега је троје на интензивном лијечењу, објавило је словеначко Министарство здравства.

У протеклих седам дана тестирањем је коронврирус потврђен код 174 људи, а из словеначке Владе наводе да су “добар дио” заражених млади људи који су “унијели” вирус из Хрватске, гдје су били на љетовању и нису се придржавали препорука и епидемиолошких мјера.

Због тога је најављено да ће Влада Јанеза Јанше вјероватно у четвртак, 20. августа одлучивати о увођењу рестрикција при уласку путника из Хрватске, на препоруку епидемиолога који прате стање са растом броја зараза у Хрватској.

Пресудни ће бити резултати тестирања на почетку ове седмцие.

Као једна од могућих мјера разматра се увођење двонедјељног карантина за популацију у доби од 15 до 35 година при повратку у Словенију, а спомињу се и радикалнија рјешења, па и обавезна самоизолација за све путнике, држављане Словеније или оне са дозволом сталног боравка.

Један од разлога за пооштравање мјера режима преласка границе је почетак школске године 1. септембра како вирус не би ушао у учионице, преносе словеначки медији.

Директори школа ове седмице ће се разговарати са епидемиолозима о томе како организовати наставу у условима очекиваног јесенског ширења вируса.

За сада се сматра да би настава требало да буде уживо, а не онлајн као у вријеме првог таласа епидемије, али предвиђена и могућност комбиноване наставе.