У Словенији је у задња 24 сата са 6580 тестова потврђено 1690 нових зараза коронавирусом, а од посљедица Ковида-19 умрла је 31 особа, чиме је укупни број умрлих премашио хиљаду, објавила је данас словенска влада.

Удио позитивних тестова је 25,68 посто, што је мање у односу на претходни дан иако је због опсега тестирања откривено више инфекција.

Укупан број инфекција откривених од почетка епидемије повећао се на 64.270.

У болницама је тренутно 1219 обољелих од Ковида-19, што је 21 пацијент више него претходни дан, а на интензивним одјелима је 197 тежих пацијената, један више.

Број умрлих од посљедица Ковида-19 сада је 1026.

Због великог броја зараза међу здравственим особљем од почетка идуће седмице у здравственим установама почињу системска и обавезна тестирања на коронавирус. Здравствени дјелатници тестират ће се обвезно најмање једном седмично, а влада је наредила и припреме за слична тестирања у домовима за старије и немоћне.

Премијер Јанез Јанша синоћ је након кризног састанка владе на Твитеру објавио да су надлежна министарства добила задаћу да најкасније до 5. децембра припреме све потребно за добровољно масовно тестирање на коронавирус антигенским тестовима и успоставу програма за регистрацију кандидата за то тестирање.

Циљ тог плана је да се утврди ступањ прокужености популације, онако како је то направила Словачка и што су најавиле и неке друге државе.

Све оштре рестрикције које су већ на снази влада је продужила за најмање још један тједан. Њезини представници вјерују да је у земљи достигнут врх другог вала епидемије. Изражавају и умјерени оптимизам да ће се ускоро почети смањивати и оптерећеност болничког система и број тешких случајева с фаталним исходом, што би омогућило да до веће релаксације мјера дође у предзадњем тједну ове године.

Како упозоравају представници владе, све је то могуће уз стриктно поштовање свих мјера, што до сада увијек није био случај. Но, и међу представницима медицинске струке нема потпуног слагања о учинковитости и потреби свих мјера које су већ усвојене.